ABOUT BORO*MINI


 

BORO*MINI

100% plantaardige babyproducten van organic katoen, gekleurd met planten en wortels, sociaal verantwoord en met de hand gemaakt in het Amsterdamse BORO*ATELIER.

Zo draagt iedere blije baby bij aan een mooiere wereld!

Boro is een Japans gebruik en betekent ‘gebruik alles, verspil niets’

 

BORO*MINI = OP WEG NAAR:

100% social – 0% poverty
100% plant based –  0% toxic
100% sustainable cotton –  0% waste

PUUR NATUUR

Alle recepten van de verf en inkt pigmenten voor de BORO*MINI producten zijn op plantaardige basis en op 1 hand te tellen, veilig voor mens en milieu. BORO*MINI vindt het gek dat op labels van kleding de pigmenten van het kleur en - printproces ontbreken. Zeker omdat er vaak toxische en milieubelastende stoffen worden gebruikt, na de olie is de verfindustrie de meest vervuilende.

BORO*MINI is 100% non toxic, puur natuur net als jouw baby!

ONS TEXTIEL

Voor BORO*MINI houdt duurzaamheid niet op bij het gebruik van biologisch katoen, zoals bij veel andere labels. Wij nemen duurzaamheid serieuzer dan dat.

Er verdwijnt in Nederland jaarlijks 80 miljoen kilo bruikbaar textiel bij het restafval, door dit in te zamelen en te upcyclen besparen wij niet alleen heel veel water maar ook chemicaliën. Voor een deel van onze collectie upcyclen we afgeschreven textiel tot een nieuw product.

Voor alle andere producten proberen we zo veel mogelijk gebruik te maken van katoen met een sociaal en duurzaam keurmerk zoals, GOTS: Global Organic Textile Standard gecertificeerd katoen en OEKOTEX.

HANDGEMAAKT

Alle BORO*MINI producten worden met de hand gemaakt door vakmensen uit de textielindustrie in Amsterdam west in het BORO*ATELIER. De stoffen worden handmatig gekleurd en geprint met plantaardige verfstoffen. Handmatig worden de stoffen met rijstpasta gestencild, of gezeefdrukt met plantaardige inkt. Daarna worden de producten met zorg in elkaar gezet. Op deze manier proberen we de maakindustrie weer terug te krijgen in Nederland. En de kennis van het oude ambacht, plantaardig textiel verven te behouden en verder te ontwikkelen.

SOCIAAL

Alle BORO*MINI producten worden met de hand gemaakt door vakmensen uit de textielindustrie in Amsterdam West in het BORO*ATELIER. Daar biedt het BORO*ATELIER langdurig werk zoekenden een leer werk-traject aan van 6 maanden. In het leer werk-traject leren deelnemers ambachten als naaien, zeefdrukken, plantaardig stoffen verven. En werken de deelnemers aan hun persoonlijke ontwikkeling. Het doel is om met dit traject de deelnemers te begeleiden naar betaald werk, dit kan zijn in het BORO*ATELIER of bij een andere passende werkgever uit ons netwerk.

 

 

 

 

Lotje Terra & Celia Geraedts

Hoe het allemaal begon

BORO*MINI is geboren in Amsterdam toen Lotje & Celia hun ambacht en expertises bundelden.

 

Lotje is al jaren samen met Derk en samen hebben ze een zoon, Salomon (7) en een dochter Pippa (3)
Celia is getrouwd met Mark en samen hebben ze een zoon, Elias (3)

 

Als een soort cadeautje dat je ergens gratis bij krijgt leerden wij elkaar kennen doordat onze mannen al sinds hun jeugd met elkaar bevriend zijn. We hadden meteen een klik. En vanuit onze gezamenlijke interesses en de komst van kinderen spraken we vaak over duurzame kinderproducten en sociaal ondernemen. In onze zoektocht naar leuke, moderne en duurzame babyproducten konden we vaak niets vinden dat aan al onze wensen voldeed. Bijvoorbeeld de zoektocht naar een duurzaam geproduceerde hydrofiel doek die ook nog eens voor ons, als ouder leuk is om naar te kijken was moeilijk te vinden. De hydrofiel doek is zo’n product waar je, als je geen kinderen hebt nog nooit van hebt gehoord maar waar je niet meer zonder kan bij het krijgen van kinderen. Opeens gaat die hydrofiel doek overal mee naar toe en is hij het meest multifunctionele ding dat je ooit hebt gezien.

Regelmatig verbaasden we ons, in onze zoektocht over hoeveel rommel er wordt geproduceerd dat ook nog eens slecht is voor mens en milieu. De textielindustrie is na de olie-industrie de meest vervuilende, toxische industrie en het laatste wat we wilden was onze baby’s wikkelen in textiel dat toxisch en vervuilend geproduceerd wordt. Niet alleen omdat het onprettig is voor de tere en gevoelige babyhuid maar ook omdat onze kleintjes nog een hele tijd op deze wereld zullen rondstappen. Mede daarom willen we de wereld graag goed voor ze achter laten en een zo veilig en duurzaam mogelijk product produceren waar we zelf zo lang naar op zoek zijn geweest. Zo werd BORO*MINI geboren!

 

De start van BORO*MINI is mede mogelijk gemaakt door:

Logo-BC-Amsterdam-West