INGREDIENTS


De BORO*MINI ingredienten

                

Alle BORO*MINI ingrediënten komen regelrecht uit de natuur. De stoffen die we gebruiken zijn allemaal 100% katoen geupcycled door ons of duurzaam geproduceerd, dit gebeurt zonder het gebruik van chemische middelen en pesticiden. Veilig voor mens, milieu en vooral heel veilig voor je baby.

In het BORO*ATELIER worden al deze stoffen gekleurd met verf van plantaardige ingrediënten die op 1 hand te tellen zijn. Ook de inkt voor de gezeefdrukte prints wordt gemaakt van plantaardige ingrediënten, dit kunnen wortels, zaden of bladeren zijn. De natuur zit vol met prachtige pigmenten.

De afgelopen jaren hebben we veel geëxperimenteerd en geleerd op het gebied van plantaardig verven. Zoveel dat uiteindelijk BORO*MINI geboren werd, een van de eerste 100% plantaardige baby labels. En met trots vertellen we hier graag alles over onze ingrediënten.

 

De ingredienten lijst zal steeds groeien en upgedate worden, het is een "work in progress"

 

INDIGO

Het intense indigo blauw komt uit de bladeren van de indigo plant. Onder de familie naam indogofera zijn wereldwijd wel 250 verschillende soorten te vinden, die in verschillende klimaten groeien. In Europe werd vroeger veel wede gebruikt, wede was zelfs nodig om maar liefst 90 procent van de natuurlijke kleuren op de juiste kleur te krijgen. Wede raakte uit de gratie toen het tropische indigo werd ontdekt, die vele malen sterker bleek. Het bijzondere aan indigo is de magie van het verkleuren. Wanneer de stof uit het VAT komt is deze geel/groen die door aanraking met zuurstof veranderd in het prachtige blauw.

Wij werken met indigo uit centraal America, dat bekent staat als “de beste indigo” met een hoog indigo percentage. Onze leverancier kent alle indigo boeren persoonlijk en levert altijd de beste kwaliteit.

Indigo schijnt zeer kalmerend te werken!

MEERKAP

Oud Hollandse kleurstof, deze plant moet twee jaar groeien en dan kan je de kleur uit de kern van de wortel halen. In Zeeland was er een in de tijd van natuurlijke kleuren echt een meekrap industrie. Je ziet de meekrapstoven waarin ze de wortels droogden en stampten nog her en der in het landschap staan.

 

FRUCTOSE

Fruitsuiker, we zouden ook bananenschillen of ander fruit kunnen gebruiken, maar wij gebruiken fructose in poedervorm omdat dat makkelijker af te wegen is.

KOUDBEITS

GALAPPEL

Galappels zijn de kleine bolletjes op eikenbladeren, die ontstaat doordat insecten eitjes leggen op het eikenblad. De galnoot groeit rond dit eitje en dient als huis en voedsel voor de larve, deze verdwijnt door een gaatje in de galnoot als hij uitkomt.

Galappels bevatten veel looizuur en worden in het natuurlijk verf proces gebruikt als voorbeits, dit zijn stoffen die aan het verfproces worden toegevoegd om de kleur aan het textiel te laten hechten. De galappels functioneren als brug tussen de moleculen van de vezels van het katoen dat gekleurd wordt en de moleculen die in verfstoffen, meekrap en ijzer zitten.

De beste galappels vind je in Syrië!

IJZER

De natuurlijke vorm van ijzer is hematiet. Ijzer heeft de eigenschap graag terug te willen keren naar deze natuurlijke vorm, dat doet het door te roesten. Roest is de rood bruine kleur die ijzer afstaat als het reageert op zuurstof in combinatie met water. Door azijn toe te voegen versnelt het roest proces, op deze manier maken wij onze eigen ijzerverfstof. Al in de steentijd werd hematiet als pigment gebruikt voor het maken van rotstekeningen. Omdat hematiet niet toxisch is is het een zeer geschikt om als pigment om te gebruiken.

Door galappel en ijzer te combineren ontstaat de fantastische aubergine, grijze kleur Sunny Grey.   

KALK

De BORO*MINI materialen

We proberen naast geupcycled katoen zo veel mogelijk gebruik te maken van katoen met een sociaal en duurzaam keurmerk zoals, GOTS: Global Organic Textile Standard gecertificeerd katoen, OEKOTEX, BETTER COTTON INITATIVE of ORGANIC KATOEN.  

GOTS:
Global Organic Textile Standard gecertificeerd katoen. Het GOTS -label garandeert dat de productie op milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde wijze gebeurt.

OEKOTEX:
Oeko-tex (Ökotex) standard 100 is een keurmerk, dat de garantie geeft ten aanzien van gezondheid. Oeko-tex test de kleding op schadelijke stoffen. Als een kledingstuk het Oeko-tex keurmerk krijgt, dan bevat het kledingstuk geen schadelijke stoffen. Beter voor je huid en gezondheid dus!

OEKOTEX 1000:
Oeko-tex 1000. Dit label betekent dat het product milieuvriendelijk en mensvriendelijk geproduceerd is. De mensen die het product hebben gemaakt worden niet blootgesteld aan schadelijke stoffen en onder goede arbeidsomstandigheden werken.

BETTER COTTON INITATIVE
:

The Better Cotton Initiative exists to make global cotton production better for the people who produce it, better for the environment it grows in and better for the sector’s future, by developing Better Cotton as a sustainable mainstream commodity.

ORGANIC KATOEN:
Het katoen voor de hydrofiele doeken komt van een co operatie gecertificeerd door GOTS als organic. De Muslin katoen is ook Soil Association gecertificeerd, en is dus: food safe.

 

 

 

 

 

BOROMINI ATELIER