INGREDIENTEN


De BORO*MINI ingrediënten

Alle BORO*MINI ingrediënten komen regelrecht uit de natuur. De stoffen die gebruikt worden zijn allemaal 100% katoen, duurzaam geproduceerd of geupcycled in het BORO*ATELIER dit gebeurt zonder het gebruik van chemische middelen en pesticiden. Veilig voor mens, milieu en vooral heel veilig voor je baby!

In het BORO*ATELIER worden alle stoffen gekleurd met pigmenten van wortels en planten, plantaardige ingrediënten die op 1 hand te tellen zijn.

De afgelopen jaren hebben we veel geëxperimenteerd en geleerd op het gebied van plantaardig verven. Zoveel dat uiteindelijk BORO*MINI geboren werd, een van de eerste 100% plantaardige baby labels. En met trots vertellen we hier graag alles over onze ingrediënten.

BOROMINI
INDIGO

KATOEN

BORO*MINI werkt uitsluitend met gecertificeerd, duurzaam katoen. Deze keurmerken geven de garantie dat het katoen milieu- en mensvriendelijk geproduceerd is.

GOTS:
Global Organic Textile Standard gecertificeerd katoen. Het GOTS -label garandeert dat de productie op milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde wijze gebeurt.

OEKOTEX:
Oeko-tex (Ökotex) standard 100 is een keurmerk, dat de garantie geeft ten aanzien van gezondheid. Oeko-tex test de kleding op schadelijke stoffen. Als een kledingstuk het Oeko-tex keurmerk krijgt, dan bevat het kledingstuk geen schadelijke stoffen. Beter voor je huid en gezondheid dus!

OEKOTEX 1000:
Oeko-tex 1000. Dit label betekent dat het product milieuvriendelijk en mensvriendelijk geproduceerd is. De mensen die het product hebben gemaakt worden niet blootgesteld aan schadelijke stoffen en onder goede arbeidsomstandigheden werken.

GEUPCYCLED KATOEN:
Katoen dat in het BORO*ATELIER een tweede leven krijgt door met natuurlijke pigmenten het katoen opnieuw te kleuren en te verwerken tot een nieuw product, zoals de BORO*MINI slinger.

 

ijzer

IJZER

De natuurlijke vorm van ijzer is hematiet. Ijzer heeft de eigenschap graag terug te willen keren naar deze natuurlijke vorm, dat doet het door te roesten. Roest is de rood bruine kleur die ijzer afstaat als het reageert op zuurstof in combinatie met water. Door azijn toe te voegen versnelt het roest proces, op deze manier maken wij onze eigen ijzerverfstof. Al in de steentijd werd hematiet als pigment gebruikt voor het maken van rotstekeningen. Omdat hematiet niet toxisch is is het een zeer geschikt om als pigment om te gebruiken.

Door galappel en ijzer te combineren ontstaat de fantastische aubergine, grijze kleur Sunny Grey.   

INDIGO

INDIGO

Het intense indigo blauw komt uit de bladeren van de indigo plant. Onder de familie naam indogofera zijn wereldwijd wel 250 verschillende soorten te vinden, die in verschillende klimaten groeien. In Europa werd vroeger veel wede gebruikt, wede was zelfs nodig om maar liefst 90 procent van de natuurlijke kleuren op de juiste kleur te krijgen. Wede raakte uit de gratie toen het tropische indigo werd ontdekt, die vele malen sterker bleek. Het bijzondere aan indigo is de magie van het verkleuren. Wanneer de stof uit het VAT komt is deze geel/groen die door aanraking met zuurstof veranderd in het prachtige blauw.
Wij werken met indigo uit centraal America, dat bekend staat als “de beste indigo” met een hoog indigo percentage. Onze leverancier kent alle indigo boeren persoonlijk en levert altijd de beste kwaliteit.Indigo schijnt zeer kalmerend te werken!

MEEKRAP

MEEKRAP

Oud Hollandse kleurstof, deze plant moet twee jaar groeien en dan kan je de kleur uit de kern van de wortel halen. In Zeeland was er een in de tijd van natuurlijke kleuren echt een meekrap industrie. Je ziet de meekrapstoven waarin ze de wortels droogden en stampten nog her en der in het landschap staan.

MEEKRAP

KOUDBEITS

GALAPPEL

GALAPPEL

Galappels zijn de kleine bolletjes op eikenbladeren, die ontstaat doordat insecten eitjes leggen op het eikenblad. De galnoot groeit rond dit eitje en dient als huis en voedsel voor de larve, deze verdwijnt door een gaatje in de galnoot als hij uitkomt.

Galappels bevatten veel looizuur en worden in het natuurlijk verf proces gebruikt als voorbeits, dit zijn stoffen die aan het verfproces worden toegevoegd om de kleur aan het textiel te laten hechten. De galappels functioneren als brug tussen de moleculen van de vezels van het katoen dat gekleurd wordt en de moleculen die in verfstoffen, meekrap en ijzer zitten.

De beste galappels vind je in Syrië!

fructose

FRUCTOSE

Fruitsuiker, we zouden ook bananenschillen of ander fruit kunnen gebruiken, maar wij gebruiken fructose in poedervorm omdat dat makkelijker af te wegen is.

KALK

KALK

BORO*MINI

100% plantaardige babyproducten van organic katoen,  gekleurd met planten en wortels, sociaal verantwoord en met de hand gemaakt in het Amsterdamse BORO*ATELIER.

Zo draagt iedere blije baby bij aan een mooiere wereld!

boromini shop