Blog, Het verhaal van BORO*MINI – een sociaal onderneming


Het verhaal van BORO*MINI – een sociaal onderneming

Speciaal voor BabyBeGood schreven we een aantal gast blogs, BORO*MINI over duurzaam sociaal ondernemen.

Droom over een sociaal werkatelier

We begonnen BORO*MINI vanuit onze behoefte aan leuke, moderne en duurzame babyproducten waarmee we ook iets sociaals konden doen. Al jarenlang riep ik (Lotje) tegen mezelf, als ik in m’n werk weer eens ergens tegen aan liep: dit kan beter! Ooit zal ik zelf een sociaal werkatelier opzetten en het allemaal anders doen.

Ook Celia had al lang het gevoel dat ze graag socialer zou willen ondernemen. En vaak wisselde we daarover van gedachte. Dat we er ooit iets mee gingen doen was duidelijk. Alleen de manier waarop en moesten we nog vorm gaan geven.

Van droom naar realiteit

Tijdens de zwangerschap van de tweede, waarbij ik weer een vrachtlading aan babyspullen het het huis in sleepte en vooral ook veel toegeschoven kreeg van vrienden en kennissen, kwam het idee bij mij op om afgeschreven babyspullen te upcyclen en de producten op die manier een nieuwe leven te geven. Want er wordt zo veel gemaakt dat na één baby bij de voddenboer beland, zonde! Een hydrofiel doek met een gaatje kan geupcycled worden tot een nieuw product en van oude boskleden kunnen we de vulling nog goed gebruiken. En dat allemaal geproduceerd in een sociaal werk atelier, ik zag het helemaal voor me.

Niet lang na deze gedachtestroom verloor ik mijn baan en dat voelde als het juiste moment om nu eindelijk echt dat sociale werk atelier op te gaan zetten. Met Celia ging ik aan de keukentafel zitten en daar bedachten we samen BORO*MINI, het 100% plantaardige, sociale en duurzame babylabel. Bij BORO*MINI wordt er uitsluitend gebruik gemaakt van plantaardige ingrediënten. Al ons textiel wordt geverfd met planten en wortels: een eeuwen oud ambacht waarin Celia zich de afgelopen jaren heeft gespecialiseerd.

Opstarten van een sociaal werkatelier

Na een start subsidie van de gemeente Amsterdam konden we een pilot draaien van een half jaar. In dit half jaar konden we al onze ideeën in de praktijk testen, de natuurlijke pigment recepten werden ontwikkeld, de producten ontworpen en uitvoerig getest.

Het leer-werktraject voor het sociale werkatelier: het BORO*ATELIER werd opgezet. In het BORO*ATELIER krijgen mensen met afstand tot de arbeidsmarkt de kans om via het leer-werktraject door te stromen naar een betaalde baan. Dit kan bij ons in het BORO*ATELIER of bij een passende werkgever uit ons netwerk. Vanuit de pilot zijn twee deelnemers doorgestroomd naar een vaste baan in het BORO*ATELIER, waarna we de productie echt in gang konden zetten. Nu na ruim een jaar is de BORO*MINI webshop live en is de collectie exclusief te koop via onze site!

Blijven leren

Het proces van een duurzaam en sociaal bedrijf opzetten was intens en is dat vaak nog. Bij alles wat op ons pad komt roepen we tegen elkaar; ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan! Door steeds elke tegenslag vanuit de positiekant te bekijken komen we al doende steeds verder. Uiteindelijk is het ons toch gelukt om het juiste GOTS en OEKOTEX-katoen te vinden voor onze producten. En leren we dat sommige in eerste instantie bedachte ideeën niet blijken te werken. Zo wilden we bijvoorbeeld een helemaal geupcyclede slabber maken. Leuk! Maar door het productieproces komen er oude vlekken naar boven die voor het kleuren niet zichtbaar zijn. Doordat het verven een duur en bewerkelijk proces is, hebben we er voor gekozen om onze producten toch van nieuw textiel te maken. Maar ook ontstaan er al doende nieuwe producten, neem bijvoorbeeld de BORO*MINI slinger. Helemaal gemaakt van alle stukjes stof die overblijven. En geheel volgens het BORO principe; gebruik alles en verspil niets, worden de stukjes stof geupcycled tot een nieuw product.