Blog, Sociaal en duurzaam ondernemen: BORO*MINI’s struggle & joy


Sociaal en duurzaam ondernemen: BORO*MINI’s struggle & joy

Speciaal voor BabyBeGood schreven we een aantal gast blogs, BORO*MINI over duurzaam sociaal ondernemen.

Sociaal en duurzaam ondernemen, een leerproces

Van stichting babyspullen kregen we veel oud textiel dat door ons geupcycled kan worden. We experimenteerden met de plantaardige ingrediënten om de juiste BORO*MINI kleuren te ontwikkelen. De hoeveelheid meekrapwortels of indigo is van invloed op de kleur nog los van hoe lang het textiel in het verfbad zit. In het atelier hingen waslijnen vol met kleine stukjes textiel, waar briefjes aan hingen waarop stond in welk verfbad het was geweest en hoe lang het er had in gezeten. Het atelier leek wel een laboratorium met pruttelende potten en pannen en al onze experimenten overzichtelijk aan de waslijn.

Daar kwam een struggle; niet alle pigmenten overleefden de eerste testen. De prachtige kleur geel die we van uien maakte verkleurde veel te snel. Na een paar weken was het prachtige geel helemaal verdwenen. We zijn nu nog volop aan het experimenteren om de gele kleur helemaal goed te krijgen. Wel ontdekte we door een in de “verkeerde” volgorde uitgevoerd verfbad een supermooie kleur groen, wat een joy! Dit proces herhaalden we en herhaalden we tot we zeker wisten dat de kleur mooi bleef. Zodoende kwam de groene kleur, ‘Tealgreen’ in de collectie.

Versimpelen

We waren trots en blij dat het ons gelukt was helemaal plantaardig te kunnen verven. En ook zonder het gebruik van schadelijke stoffen. Nu konden we ons gaan richten op het ontwerpen van de producten en het ontwikkelen van het leer-werktraject van onze deelnemers in het sociaal en duurzaam werkatelier. Dat ging voor een groot deel tegelijkertijd. Tijdens het in elkaar zetten van een product kwamen we er soms achter dat het handiger was om het net iets aan te passen. Omdat het productietechnisch vaak makkelijker is als een zoom of bies iets breder is, werden sommige ontwerpen al doende aangepast. Niet alle deelnemers hebben even veel ervaring achter de naaimachine. Dan is het prettig als het productieproces niet te ingewikkeld is.

Duurzaam en van hoge kwaliteit

Daar kwamen de volgende struggles; de aanvoer van textiel dat we konden upcycelen was niet steeds dezelfde hoeveelheid. Het verschilde vaak zo van materiaal dat het moeilijk was steeds hetzelfde product te kunnen produceren. Daarom moesten we de moeilijke keus maken en de geupcycelde slabbers toch van nieuw textiel gaan produceren. Er borrelen steeds meer ideeën op over wat we wel allemaal kunnen gaan maken van geupcycled textiel, maar dat heeft iets langer de tijd nodig omdat het productieproces ingewikkelder is.

Voor onze babyproducten is er maar 1 optie en dat is het gebruik van duurzaam gecertificeerd katoen. Duurzaam gecertificeerd katoen is beter voor het milieu en bovendien veel fijner voor de tere gevoelige babyhuid. Humm noemde hier al eerder de hele lijst met mooie voordelen van biologisch katoen op, voor ons ook allemaal redenen om met duurzaam gecertificeerd katoen te werken. Na lang, echt heel lang zoeken vonden we in Europa een fijne duurzaam producerende fabriek, beter kon niet! Maar helaas na lange mail wisselingen haakte de fabriek toch af omdat we te klein zijn (nu nog wel ;-), en lieten ze ons weten geen textiel aan ons te kunnen leveren. Weer vertraging in het proces, gelukkig kwam het uiteindelijk goed en vonden we prachtig duurzaam geproduceerd katoen uit Turkije.

Sociaal ondernemen is de toekomst

Samen met de eerste groep deelnemers in het sociale werkatelier hebben we het productieproces van BORO*MINI kunnen opstarten, ontwikkelen en daar waar nodig versimpelen. Een groep totaal verschillende mensen die allemaal heel hard meewerken om van BORO*MINI een succes te maken. Daar waar nodig helpen we iedereen, die dat wil met lastige brieven van de belastingdienst of gemeente. Voor de deelnemers die nog niet zo goed Nederlands spreken hebben we taallessen georganiseerd onder werktijd.

We leren allemaal veel over elkaars cultuur, taal en keuken. Elke week neemt er wel iemand een gerecht of delicatesse mee om te laten proeven. Laatst klonk er opeens “Een eigen huis een plek onder de zon” uit de telefoon van een Koerdische jongen. Hij had het nummer gevonden en vond het zo leuk. Meteen zong het hele atelier uit volle borst mee en stond het nummer de hele middag op repeat om de tekst te kunnen oefenen. Waardevolle momenten van joy en precies wat we willen zijn: plantaardig voor onze omgeving en baby’s en ook vooral heel aardig voor de mensen om ons heen. Volgens ons is sociaal en duurzaam ondernemen de toekomst.