Dan zal baby het klimaat wel redden, BORO*MINI in het PAROOL


Dan zal baby het klimaat wel redden

Een kind op de wereld zetten is zo'n beetje het slechtste wat je kunt doen als je begaan bent met het milieu. Met deze tips kun je de schade beperken.

TEKST SARA LUIJTERS, ILLUSTRATIE LOTTE BRONSGEEST

Zet tweedehands in de kinderkamer
Een baby- of kinderkamer inrichten met spiksplinternieuwe meubels, waarom zou je? Een mix van nieuw en tweedehands is niet alleen betaalbaarder (en leuker), maar ook duurzamer. Veel kinderspullen kunnen prima een tweede of derde ronde mee. Behalve op Marktplaats kun je je hart ophalen op diverse lokale verkoop- of ruilgroepen via Facebook, zoals Family Market Amsterdam, waar je spullen voor een prikkie kunt kopen. Ook leuk: de spullen van Uit De Schuur, die oude meubels een tweede leven geeft.
Nieuw maar toch milieuvriendelijk zijn de meegroeiende meubelsystemen van het Duitse Waschbär, gemaakt van elzenhout uit duurzaam beheerde bossen. Ze verkopen ook matrassen en biologisch textiel.
Denk bij wasbare luiers niet aan katoenen doeken en veiligheidsspelden
Voor een babykamer kun je het beste een veilige lak of verf op water- of acrylbasis gebruiken die geen oplosmiddelen bevat, zoals de twintig verfkleuren van MommyPaint, speciaal voor baby-en kinderkamer. De duurzame kinderkamermeubels van het merk Bopita zijn al afgewerkt met zo'n kindvriendelijke lak.

Gebruik wasbare luiers
Nederlandse baby's produceren jaarlijks gezamenlijk 144 miljoen kilo luierafval - er sneuvelen per paar babybillen negen bomen per jaar. Er komen steeds meer goede alternatieven op de markt in de vorm van wasbare luiers. Denk niet aan katoenen doeken en veiligheidsspelden, die behoren tot het verleden.
De nieuwe wasbare luiers zijn net zo gemakkelijk als wegwerpluiers (al moet je wel even investeren in wasnetten, inlegvellen en overbroekjes). Webshop www.billiewonder.nl, is een initiatief van twee Amsterdamse moeders met een missie: de standaard veranderen van wegwerp- naar wasbare luiers. Ze verkopen wasbare, ecologisch geteelde luiers zonder giftige stoffen, van onder meer Imse Vimse, Bumgenius en TotsBots.

Smeer zonder chemicaliën
De geur van Sudocrème is er eentje die je als ouder niet gauw vergeet, die van Zwitsal evenmin. Niks mis mee, maar niet voor elk huidje geschikt. Genoeg alternatieve zalfjes en oliën om de babyhuid mee te verzorgen. Er zijn ook wasbare billendoekjes van Water Wipes of Cheeky Wipes en biologisch afbreekbare snoetenpoetsers van Jackson Reese verkrijgbaar. Allemaal met zo min mogelijk agressieve stoffen.
Bekend zijn de natuurlijke producten van Weleda, een klassieker sinds 1921. Of kies voor Naïf, opgericht door twee vrienden die vader werden en geen parabenen en minerale olie op de billen van hun baby wilden smeren. Hun motto: 'No chemicals, no bullshit.'

Koop geen nieuwe kleding
Een paar ieniemini Nikes: snoezig, maar goed voor de ecologische voetprint zijn ze natuurlijk niet. Wil je duurzaam zijn, dan is zo min mogelijk nieuwe kleding kopen het beste. Geef in plaats daarvan kleding door, ruil, hergebruik en koop vooral tweedehands.
In Amsterdam zijn voldoende winkels waar je terecht kunt voor leuke tweedehands (merk)baby- en kinderkleren, zoals Old West, Wollepop en Koter&Co. Via de app Reshopper kun je eenvoudig zelf een shop aanmaken en kleertjes doorverkopen. Hullaloop is een kinderkleding leenabonnement waarbij je de kleding terugstuurt zodra je baby eruit is gegroeid. De oprichters, twee moeders uit Amsterdam-West, hopen met hun initiatief de afvalberg te verkleinen. Je kunt je abonneren op kleren van Nederlandse en duurzame merken, zoals Imps&Elfs.

Check dat keurmerk
De meeste babykleertjes zijn gemaakt van katoen en dat klinkt goed, het is immers een natuurvezel, maar helaas, katoen is ook het meest milieubelastende gewas ter wereld. Kleding van biologisch katoen is al stukken beter, want dan weet je dat er geen gif bij de teelt wordt gebruikt (check wel altijd het keurmerk: Oekotex, Fairtrade Cotton of GOTS gecertificeerd).
Gelukkig wordt er steeds meer organic baby- en kinderkleding gemaakt die eerlijk, schoon en duurzaam wordt geproduceerd. Voorbeelden van eerlijke merken: Maed for Mini en Gray Label. De producten van het Amsterdamse Boro*Mini zijn 100 procent plantaardig: van biologisch katoen, gekleurd met planten en wortels en met de hand gemaakt. Het merk is ook nog eens sociaal verantwoord, want een deel van de winst gaat naar de Stichting Babyspullen, die pakketten maakt met onder meer kleding voor Amsterdamse moeders die weinig geld hebben.

Voer biologische babyhapjes
Gezonde voeding zonder toegevoegde kleur- en smaakstoffen, dat willen we allemaal wel voor onze spruitjes. Maar tijd om elke dag uren in de keuken te staan ontbreekt vaak. Supermarkten springen daar handig op in door steeds meer pure babyvoeding aan te bieden. Van biologische flesvoeding van Biobim tot de kekke hervulbare knijpzakjes en potjes van Ella's Kitchen. Wie toch liever zelf kookt, kan een workshop volgen; Baby Cooking van Gees van Asperen van Good Baby Food. Verpak je zelfgemaakte gepureerde hapjes vervolgens in herbruikbare knijpzakjes van Squiz.

Geef speelgoed door
Goedkope troep uit China, dat moet je niet willen. Maar daar denken kinderen vaak heel anders over, en nu Sinterklaas weer onderweg is met zijn pakjesboot vol glimmend plastic, is nee zeggen soms verrekte lastig. Het ideaal zou zijn: weinig speelgoed, maar wel van goede kwaliteit, zodat er jarenlang mee kan worden gespeeld. Plastic is trouwens niet per se slecht. Speelgoed als Playmobil, Duplo en Lego is juist duurzaam, omdat het van generatie op generatie meegaat en nooit uit de mode raakt. Ook hierbij geldt: koop ook eens op Marktplaats of in de Kringloop, ruil en geef door.
Er is ook speelgoed van 100 procent gerecycled plastic, neem de Wishbone Bike of de spullen van Greentoys, een verantwoord en cool speelgoedmerk uit Californië. Van kiepwagens tot theeserviesjes, alles is gemaakt van gerecyclede melkflessen van HDPE, een veilige kunststof die makkelijk opnieuw kan worden gebruikt. Het speelgoed is daardoor vrij van BPA en weekmakers. Je bestelt het merk in Nederland via www.ekozo.nl, 'voor sustainable lifestyle & gifts', en het is ook nog eens betaalbaar.

Laat het kind eens blèren
Geen speen, dat is het allerbeste volgens de opvoedexperts. Maar ja, als je kind gilt als een speenvarken brengt zo'n pacifier wel rust in de tent. Alleen zuigt je baby dan meestal wel op synthetisch spul, gemaakt van siliconenrubber uit aardolie. De goudgele speen van natuurrubber is wat milieuvriendelijker, maar er is ook een minpuntje: het materiaal wordt extreem verhit om de speen vormvast te maken. Daarbij ontstaan kleine hoeveelheden nitrosaminen, een kankerverwekkende stof. Die moeten er vervolgens door de fabrikant worden uitgekookt, waarbij weer veel energie verbruikt wordt.
Je baby soms gewoon even laten blèren is misschien wel schadelijk voor je oren, maar in elk geval niet voor het milieu. Bij doorkomende tandjes kan een bijtring van het Australische merk HYH Designs uitkomst bieden. Het ontwerpt ecologisch verantwoorde bijtringen, gemaakt van veilige food-grade siliconen, vrij van BPA of andere schadelijke stoffen.